Erdélyi Népfőiskola

A Solidaris Egyesület 2020-ban meghirdetett programja, melynek állandó helyszíne a Nyárádmenti Bede, amely Marosvásárhelytől 27 km-re helyezkedik el festői környezetben.

A 2009 májusától fogadott hívások és kérések, amelyeket a Telefonos Szeretetszolgálat nyilvántartásában regisztráltunk azt mutatják – immár tíz év távlatából –, hogy sok szociális jellegű hiány vagy krízishelyzet nem oldódik meg párszori külső beavatkozással. Legtöbb esetben tartós hiányban szenved az, aki segítséghez fordul, és nem tud átlendülni a holtponton.

A Telefonos Szeretetszolgálat munkatársai felismerték, hogy a szűkölködő személy helyzetét rossz döntések, téves hozzáállás, kapcsolathiány okozza. Ez arra késztetett bennünket, hogy keretet biztosítsunk arra, hogy szolgálatunkkal hatással lehessünk az emberek gondolkodásmódjára, oktatására, tájékoztatására. Ebből a megfontolásból szerveztünk 2018 és 2019 őszén egy-egy pénzügyi képzést, személyre szabott tanácsadást, hiszen a pénzbeosztás egyik fő oka a
nélkülözésnek. Eddig a betelefonálók problémájának csupán a következményét próbáltuk
orvosolni, az okára már nem tudtunk hatással lenni.

Célcsoport: felnőttképzés a tanulni vágyó szociálisan hátrányos helyzetben élő vidéki és
városi emberek számára.

Ütemterv: május végétől augusztus végéig 4-5 hétvégén (évente)

Témakörök: A műtrágya hatása a gazdaságunkra, a mezőgazdaságra vonatkozó törvények ismertetése ügyvéd segítségével, örökbefogadás városon és vidéken, elfeledett gyógynövényeink és fűszereink az erdélyi konyhában, stb.

Az előadásokon, beszélgetéseken túl különböző díjmentes táboroknak, alkotó műhelyeknek, egészségügyi szűrővizsgálatoknak és táncházi megmozdulásoknak szeretnénk helyet adni. Bede, Szentháromság, Nyárádszentlászló,

Nyárádszentbenedek, Nyárádgálfalva és Szentgerice polgármesteri hivatalai és egyházközségei minden alkalomra meghívót és plakátot kapnának, amelyek közvetlen hívogató lenne az ott élők számára!

Az Erdélyi Népfőiskola színterét adományokból vásároltuk meg ki és közadakozásból szeretnénk azt kialakítani és működtetni.

Erdélyi Népfőiskola: Találkozzunk a körtefánál!

TÁMOGASSA AZ ERDÉLYI NÉPFŐISKOLÁT!